Рекорден раст во извозот на костени од Турција

Извозот на костени од Турција во периодот јануари-ноември оваа година се зголеми на над 10 илјади тони од кои се остварени приходи во износ од 35 милиони долари

1107293
Рекорден раст во извозот на костени од Турција

Извозот на костени на Турција која е втора земја по производството во светот, во периодот јануари-ноември од оваа година во споредба со истиот период минатата година со раст од 80 отсто се зголеми на над 10 илјади тони.

Во турските костени кои што се барани на пазарот поради нивниот квалитет и вкус, заедно со зголемената реколта оваа година во извозот на база на количина е доловен раст од 80 отсто.

Според добиени информации од податоците на Унијата на извозниците од егејската област, остварените приходи од извозот на костени од Турција оваа година со раст од 55 отсто достигнаа до 37 милиони долари.

Извоз на костени е реализиран во 35 земји во светот, а најмногу костени 8 илјади 630 тони се извозени во Италија и илјада тони во Либан.

Годишно во Турција се добиваат по 60 илјади тони костени од кои најмногу 20 до 25 илјади тони во подрачјето на градот Ајдин во егејската област.

 Слични вести