Авокадо од Турција ќе се извезува во Романија

Во Аланја и Газипаша стасуваат 9 врсти на авокадо и секој плод се продава по 2,5 турски лири

1097390
Авокадо од Турција ќе се извезува во Романија

Авокадото што расте во Аланија и Газипаша кај Анталија ќе се извезува во Романија.

Претседателот на Унијата на производителите на авокадо во Аланја Хилми Севилген рече дека согласно сертификатот за географска ознака за авокадото што расте во Аланја и Газипаша, се зголеми извозот на авокадото во Аланја и Газипаша.

По извозот во Украина и Русија, почнавме со извоз на авокадо и во Романија, рече Севилген потенцирајќи дека првата пратка ја остварува,е денес. 32 илјади авокада денес ќе ги испратиме во Романија. До крајот на годинава планираме да оствариме извоз од 150 илјади. Секако дека со текот на времето ќе се зголеми оваа бројка, рече Севилген.

Во Аланја и Газипаша стасуваат 9 врсти на авокадо и секој плод се продава по 2,5 турски лири.Слични вести