Русија нема да ги промени прогнозите на долгорочен план

Зголемувањето на каматните стапки на САД на 10 годишните обврзници за 3,20 насто и мошне значајно ниво

1063323
Русија нема да ги промени прогнозите на долгорочен план

Рускиот министер за економски развој Максим Орешкин рече дека моментално во светот владее глобално бранување поради што валутите на земјите во развој губат на вредност.

Природно е дека и со рубљата се доживува одредено бранување. Рубљата на краткорочен план е изложена на неповолното влијание на ова бранување, но не размислуваме да извршиме промени во претпоставките.

Орешкин во рамките на посетата на Њу Делхи каде што престојува по повод средбите меѓу Русија и Индија одговараше на прашањата на новинарите.

Орешкин во оваа прилика се надоврза на зголемувањето на каматните стапки на САД на 10 годишните обврзници за 3,20 насто и рече дека тоа е мошне значајно ниво. Моментално во светот владее глобално бранување поради што валутите на земјите во развој губат на вредноста.

Како последица на новите американски санкции врз Русија, вредноста на руската рубља наспроти американскиот долар падна на најниско ниво од 2016 година наваму. Додека како резултат на зголемувањето на цената на нафтата, вредноста на рубљата повторно се зголеми и тоа за само две недели и денес се движи на ниво 66,6.Слични вести