Француско-германска соработка против санкциите на САД

Францускиот министер за економија и финансии Бруно Ле Мер истакна дека заедно со Германија се работи на механизам кој што и покрај санкциите на САД ќе обезбеди можност да бидат финансирани различни меѓународни проекти

1039182
Француско-германска соработка против санкциите на САД

Француско-германска соработка против санкциите на САД.

Францускиот министер за економија и финансии Бруно Ле Мер истакна дека заедно со Германија се работи на механизам кој што и покрај санкциите на САД ќе обезбеди можност да бидат финансирани различни меѓународни проекти.

Ле Мер рече: „Ние заедно со Германија одлучивме да развиеме независен европски или француско-германски финансиски механизам. Овој механизам ќе спречи да станеме второстепени загрозени од санкциите кои што ги спроведуваат САД.“

Велејќи „Јас сакам Европа да стане независен континент, а не законска територија“, Ле Мер го подвлече следното: „Тоа пак значи да се располага со целосно независни финансиски средства, а ние моментално не располагаме со такви средства.“

Претходно (вчера) и германскиот министер за надворешни работи Хеико Мас изјави дека нивен приоритет е независна и силна Европа.

Мас напомена дека ќе се делува независно од САД и ќе се фокусира на зачувување на мултилатералниот светски поредок.

 Слични вести