794 милиони долари од извоз на свежо овошје и зеленчук

Турција во првите 4 месеци од годинава заработи 160 милиони долари повеќе од извоз на свежо овошје и зеленчук во споредба со истиот период минатата година.

983211
794 милиони долари од извоз на свежо овошје и зеленчук

Турција во првите 4 месеци од годинава заработи 160 милиони долари повеќе од извоз на свежо овошје и зеленчук во споредба со истиот период минатата година.

Во првите 4 месеци минатата година турските извозници заработија 635 милиони долари, а во истиот период годинава 794 милиони долари што претставува пораст од 25 посто.

Изразено во тони извозот на свежо овошје и зеленчук изнесува 1.557 000 тони.

Скоро 70 посто од целокупниот извоз на турско свежо овошје и зеленчук се остварува во Русија, од каде турските извозници во првите 4 месеци од годинава заработија 202 милиони долари.

 

 Слични вести