Иран одлучи во девизните трансакции наместо доларот да се користи еврото

Според веста на иранската државна телевизија Прес ТВ, Владата на Иран која се обидува да го земе под контрола курсот на доларот одлучи веќе во девизните трансакции наместо доларот да се користи еврото

Иран одлучи во девизните трансакции наместо доларот да се користи еврото

Владата на Иран одлучи отсега во девизните трансакции наместо доларот да се користи еврото.

Според веста на иранската државна телевизија Прес ТВ, Владата на Иран која се обидува да го земе под контрола курсот на доларот одлучи веќе во девизните трансакции наместо доларот да се користи еврото. 

Откако не можеше да се спречи падот на вредноста на ријалот пред доларот Иран најпрвин курсот на доларот го фокусира на 42 илјади ријали, а потоа истакна дека граѓаните надвор од банките можат да држат во свои раце најмногу по 10 илјади евра.

Иранската Централна банка побара од Иранците до крајот на овој месец своите пари од над 10 илјади евра кои што ги држат надвор од банките да ги продадат или да ги вложат во банка.

 Слични вести