ММФ :Турција ќе постигне економски раст од 4,3 посто во 2018 и 2019 година

Меѓународниот монетарен фонд ги соопшти прогнозите за развојот на Турција  во 2018 и 2019 година.

930978
ММФ :Турција ќе постигне економски раст од 4,3 посто во 2018 и 2019 година

Меѓународниот монетарен фонд ги соопшти прогнозите за развојот на Турција  во 2018 и 2019 година.

Според фондот во тековнава и идната година Турција ќе оствари општ раст од 4,3 посто.

Оваа прогноза како и другите детали се наоѓаат во извештајот под наслов „ Глобални очекувања и политички проблеми“ кој е објавен деновиве пред  министерскиот самит на Г-20 закажан за 19 и 20 март во Буенос Аирес, Аргентина.

Во извештајот се потцртува дека порастот на општиот раст пред се се должи на сериозни инвестициони вложувања и добрите резултати во трговијата. Тоа претставува добра основа за покачувањето на очекувањата на голем број земји и за глобалниот раст општо земено.

ММФ во извештајот посочува дека за Турција годинава се очекува опш раст од 4,3 посто.

Што се однесува до глолбалниот раст ММФ предвидува тој годинава и идната година да изнесува некаде помеѓу 3,7 и 3,9 посто.

 Слични вести