Пораст на извозот на домашното семе

Секторот со производство на 957 илјади 925 тони сертифицирано семе во 2016 година постигна нов рекорд

863460
Пораст на извозот на домашното семе

Турција оствари извоз на домашно семе и саден материјал во 76 земји.

Министерството за храна, земјоделство и сточарство соопшти дека според досегашните податоци, активностите за зголемување на производството на домашно семе почна да ги дава првите резултати.

Производството на домашно семе во последните 5 години се зголеми за 50 насто.

Секторот со производство на 957 илјади 925 тони сертифицирано семе во 2016 година постигна нов рекорд.

Исто така се зголемија видовите и сортите на семињата кои се користат во производството.

Целта е секоја година да се оствари производство на сертифицирано семе и саден материјал од 1,5 милион тони.

Ако Турција денес се откаже од увозот на семе, може да ги намири потребите на домашниот пазар.

Гледано од аспект на количината, извозот е поголем од увозот. Целта е да се намалат увозните бројки.

Турција е значајна земја извозник на семе и саден материјал.

Лани Турција оствари извоз од 153 милиони долари во 76 земји.

Минатогодишниот извоз на семе и саден материјал на Турција во споредба со 2015 година се зголеми за 118 насто и 58 илјади 226 тони. Глчедано од аспект на вредноста, извозот на тоа поле со пораст од 49,4 насто достигна 153 милиони 463 илјади долари.Слични вести