Во првите 11 месеци на годинава од источното Црно Море беше остварен извоз во 112 земји

На прво место се наоѓаат лешниците со 760 милиони 236 илјади долари,

861144
Во првите 11 месеци на годинава од источното Црно Море беше остварен извоз во 112 земји

Претседателот на УО на Унијата на извозниците на Источното Црно Море Ахмет Хамди Ѓурдоган во писмената изјава рече дека во периодот јануари-ноември од Тразбон, Ризе, Артвин и Ѓумушхане беше остварен извоз од 1 милијарда 297 милиони 797 илјади долари.

На прво место се наоѓаат лешниците со 760 милиони 236 илјади долари, на второ место се наоѓа свежо овошје и зеленчук со 239 милиони 875 илјади долари, на трето место со 134 милиони 597 илјади долари се наоѓа рударството. Најмногу извоз беше остварен во Русија, Италија, Германија, Грузија и Франција.Слични вести