Израел ќе купи песок од Турција

Првата количина песок која ќе се откупи од Турција ќе изнесува околу 1 милион метри кубни

781358
Израел ќе купи песок од Турција

Израелската влада соопшти дека бреговите на земјата ќе ги пополнат со песок од Турција

Министерството за заштитата на животната средина на Израел го одобри увозот на црн и сив песок за заштита на плажите и крајбрежјето на Ашкелон и Нетанја.

Увозот на овој вид песок ќе се врши од Турција.

Според информациите кои беа објавени во израелскиот печат и медиуми, првата количина песок која ќе се откупи од Турција ќе изнесува околу 1 милион метри кубни.

Во 2012 година Израел формираше јавно претпријатие за Заштита на медитеранското крајбрежје. Министерството соопшти дека локалниот песок бил многу скап поради што даде одобрение за увоз на песок од Турција.

Според белгискиот управител на претпријатието, дијаметарот на локалниот песок е премногу мал, додека оној од Турција е двапати поголем.

Песокот што ќе се откупи од Турција ќе се распростре на должина од 2 и 4 км на бреговите на Ашкелон и Нетанја.

Освен сивиот и црниот песок, Израел бара и црвен песок.

Една израелска компанија која се бави со производство на прецизно леење, бара да купи црвен песок кој ќе го користи во хемиските процес. Барањето беше доставено до министерството за економија на Турција.Слични вести