Инфлацијата во Турција во опаѓање

Во првите денови од јули инфлационата стапка во Турција опадна за 0,27 посто и се сведе на 10.9 посто

764547
Инфлацијата во Турција во опаѓање

За разлика од јуни кога стапката на инфлацијата во Турција беше во раст, во првите денови од јули таа опадна за 0,27 посто и се сведе на 10.9 посто.

За падот на стапката на инфлацијата најголема заслуга имаат цените на доматите, млекото, јајцата,бензинот и мазутот, кои поефтинија.

Стручњаците прогнозираат дека падот на инфлацијата во првите денови од јули може да трае во текот на целиот јули месец.Слични вести