Турција и Мадагаскар потпишаа четири договори за соработка

По остварената средба помеѓу претседателот Ердоган и претседателот на Мадагаскар Хери Раџаонаримампианина во претседателскиот дворец се одржа церемонија на потпишување на четири договори за соработка помеѓу двете земји

659162
Турција и Мадагаскар потпишаа четири договори за соработка

Во рамките на посетата на претседателот Реџеп Тајјип Ердоган на Мадагаскар беа потпишани четири договори за соработка помеѓу Турција и оваа источноафриканска земја во различни сфери.

По остварената средба помеѓу претседателот Ердоган и претседателот на Мадагаскар Хери Раџаонаримампианина во претседателскиот дворец се одржа церемонија на потпишување на четири договори за соработка помеѓу двете земји.

Притоа во присуство на двајцата претседатели Ердоган и Раџаонаримампианина беа потишиани четири договори за соработка во сферите на дипломатијата, економијата и хуманитарната помош. 

На меморандумот за разбирање помеѓу турското министерство за надворешни работи и министерството за надворешни работи на Мадагаскар во врска со соработката и одржувањето на консултативни состаноци и на записникот за разбирање за соработка во врска со дипломатијата, образованието и размената на знаења и документација свој потпис стави министерот за надворешни работи Мевлут Чавушоглу.

Протоколот за парична помош го потпиша министерот за енергија Нихат Зејбекчи.

На протоколот за соработка помеѓу Турската радио-телевизија ТРТ и Малгашката радио-телевизија свој потпис стави генералниот директор на ТРТ Шенол Ѓока.Слични вести