Турција ја зголеми продажбата на автомобили во изминатите 11 месеци за 1,8 насто

Во истиот период во Европа беа продадени 16 милиони 121 илјада 98 автомобили

638176
Турција ја зголеми продажбата на автомобили во изминатите 11 месеци за 1,8 насто

Турција ја зголеми продажбата на автомобили во изминатите 11 месеци за 1,8 насто и се искачи на 6-то место во Европа

Во истиот период во Европа беа продадени 16 милиони 121 илјада 98 автомобили.

Здружението на автомобилските дистрибутери го објави извештајот за проценка на Европскиот автомобилски пазар за ноември 2016 за Европската асоцијација на автомобилски производители (АСЕА).

Според извештајот, годинава европскиот автомобилски пазар во првите 11 месеци во споредба со истиот период лани постигна раст од 7,5 насто.

Во првите четири месеци годинава во споредба со истиот период лани беше забележан пад во Холандија за 4,1 насто, во Швајцарија за 3,1 насто. Најголем пораст во овој период беше забележан во Исланд од 35,6 насто, во Литванија од 26,4 насто и Унгарија за 22,2 насто.Слични вести