Банките во Турција во првиот квартал на годината покажаа умерен раст

При подготвувањето на извештајот за основа се земаат финансиските податоци кои банките ги доставуваат до Платформата за информирањ на јавноста

624578
Банките во Турција во првиот квартал на годината покажаа умерен раст

Меѓународната агенција за кредитен рејтинг „Фич рејтингс“ соопшти дека банките во Турција во првиот квартал на годината покажаа умерен раст, дека беше постигнат раст во показателите за профитабилност и дека се цврсти износите на капиталот.

„Фич Рејтингс“ во извештајот под наслов „Приказ на податоците на турските банки“ кој го објавува еднаш на три месеци, придава сеопфатно место на финансиските критериуми на банките во Турција.

Вчерашниот прв извештај кој беше објавен годинава, беше посветен на 10-те најголеми банки во Турција а исто така беа споделени информации во врска со првите девет месеци на годинава и податоци за третиот квартал.

Фич соопшти дека банките во Турција во првите три квартали покажале умерен раст, дека беше постигнат раст во показателите за профитабилност и дека се цврсти износите на капиталот.

При подготвувањето на извештајот за основа се земаат финансиските податоци кои банките ги доставуваат до Платформата за информирањ на јавноста.Слични вести