Усвоен договорот за енергетскиот проект Транс Анадолија-ТАНАП

Парламентот на Азербејџан го усвои договорот за енергетскиот проект Транс Анадолија-ТАНАП

580390
Усвоен договорот за енергетскиот проект Транс Анадолија-ТАНАП

Парламентот на Азербејџан го усвои договорот за енергетскиот проект Транс Анадолија-ТАНАП.

Овој проект претставува еден од најважните делови од проектот за реализација на гасоводот Југоисточен коридор преку кој природниот гас од Азербејџан преку територијата на Турција ќе биде пренесуван до Европа.

Гасоводот ТАНАП чија почетна точка ќе биде границата меѓу Турција и Грузија ќе се движи кон западната граница на Турција за со спојување со гасоводот Транс – Атлантик да пристигне до Италија.Слични вести