Агенцијата Фич ги потврди кредитните оценки „BBB-“ и „инвестициона оценка“ на Турција

Агенцијата оценката од „стагнирачка“ ја намали во „негативна“.

555558
Агенцијата Фич ги потврди кредитните оценки „BBB-“ и „инвестициона оценка“ на Турција

Меѓународната агенција за кредитен рејтинг „Фич рејтингс“ ја објави оценката за Турција.

Агенцијата Фич ги потврди кредитните оценки „BBB-“ и „инвестициона оценка“ на Турција.

Меѓународната агенција за кредитен рејтинг, по обидот за воен удар на Фетулахистичката терористичка организација паралелна државна структура (ФЕТО/ПДЈ) на 15 јули, оценката од „стагнирачка“ ја намали во „негативна“.

Фич соопшти дека финансиската позиција на Турција нема да ослаби како последица на неуспешниот обид за воен удар на терористичката ФЕТО.

Во соопштението што го објави на 18 јули по крвавиот обид за воен удар на ФЕТО, Фич најави дека кредитната оценка за Турција ќе зависи од економските и политичките случувања по обидот за воен удар.

По обидот за воен удар, Меѓународната агенција за кредитен рејтинг Мудис која по обидот за воен удар ја продолжи негативната кредитна оценка за Трција, беше причина за очекување и агенцијата Фич да фрли ист чекор.Слични вести