Стапката на невработеност во Турција изнесува околу 9,4-отсто

Турскиот институт за статистика (ТУИК) ги соопшти статистичките податоци во врска со работната сила во земјата за месец мај 2016 година

552099
Стапката на невработеност во Турција изнесува околу 9,4-отсто

Стапката на невработеност во Турција изнесува околу 9,4-отсто.

Турскиот институт за статистика (ТУИК) ги соопшти статистичките податоци во врска со работната сила во земјата за месец мај 2016 година.

Според тоа, бројот на невработени кај лица работоспособно население на возраст од 15 години и повеќе во Турција во месец мај во споредба со истиот месец минатата година (мај 2015) се зголеми за 106 илјади лица и достигна до 2 милиони 895 илјади лица. Стапката на невработеност пак со раст од 0,1-отсто изнесува околу 9,4-отсто. 

Стапката на невработеност во Турција во месец мај годинава (2016) во споредба со претходниот месец април се зголеми за 0,1-отсто.

Во месец април 2016 година стапката на невработеност изнесуваше 9,3-отсто.Слични вести