Оглас од ТУСИАД во меѓународниот печат: „Одбрана на демократскиот и уставниот поредок во Турција“

ТУСИАД во водечките весници на САД, Германија, Франција и Велика Британија, со цел зајакнување на перцепцијата во светот кон Турција објави оглас под насловот „Одбрана на демократскиот и уставниот поредок во Турција“

537079
Оглас од ТУСИАД во меѓународниот печат: „Одбрана на демократскиот и уставниот поредок во Турција“

Здружението на турските индустријалци и стопанственици (ТУСИАД) фрли чекор за правилно информирање на меѓународната јавност во по обидот за воен удар на 15 јули реализиран од страна на терористичката организација Фетулахчи Паралелната државна структура ФЕТО/ПДЈ.

ТУСИАД во водечките весници на САД, Германија, Франција и Велика Британија, со цел зајакнување на перцепцијата во светот кон Турција објави оглас под насловот „Одбрана на демократскиот и уставниот поредок во Турција“.

Во објавениот оглас во еминентните весници „Фајненшл Тајмс“, „Ле Монд“, „Вашингтон Пост“ и „Франкфуртер Алгемајне Цајтунг“ се нагласува приврзаноста на турскиот народ, пиолитичките партии и сите институции во Турција кон демократијата а против обидот за преврат, значењето на волјата за одбрана на демократијата и силата на турската економија.

Во текстот на огласот се подвлекува значењето на позицијата на Турција на глобално ниво и нејзиното членство во ЕУ, а воедно се привлекува внимание кон издржливоста што ја покажува турската економија и покрај присутната глобална криза.

„Турција внатре отворено ја докажа својата приврзаност кон демократијата. Ние сме сигурни дека ќе продолжи издржливоста на демократијата на Турција и нејзината приврзаност кон владеењето на правото. ТУСИАД е и ќе продолжи да биде искрен поддржувач на овие универзални принципи и цели.“

Освен тоа Здружението на турските индустријалци и стопанственици (ТУСИАД) започна комуникациски труд за проширување во целиот свет на огласот во оваа сфера.

Огласот на ТУСИАД беше објавен на три јазици и тоа англиски, германски и француски.Слични вести