Бројот на авиопатници за 6 месеци ја надмина бројката од 80 милиони лица

Бројот на авиопатници во првите 6 месеци од годинава (2016) во Турција достигна до 80 милиони 667 илјади 589 лица

528701
Бројот на авиопатници за 6 месеци ја надмина бројката од 80 милиони лица

Бројот на авиопатници за 6 месеци ја надмина бројката од 80 милиони лица...

Генералната дирекција на државното претпријатие за менаџмент со аеродромските услуги (ДХМИ) ги соопшти статистичките податоци за бројот на авиопатниците и воздушниот сообраќај за месец јуни оваа (2016) година.

Според тоа воздушниот бројот на полетувања и слетувања на домашни линии во јуни изнесуваше 79 илјади 451 лет, а на меѓународните линии 50 илјади 144 летови.Во овој период беа реализирани 32 илјади 995 прелетувања со вкупно 162 590 авиони.

Во јуни годинава (2016) во внатрешните линии беа регистрирани 8 милиони 410 илјади 304 летови, а во меѓународните линии  6 милиони 308 илјади летови. Во воздушниот патнички сообраќај пак вклучувајќи го и директниот премин достигна до 14 милиони 672 илјади 246 беа регистрирани летови.

Заклучно со месец јуни е реализиран транспорт на вкупно 211 илјади 460 тони товар (какрго, пошта и багаж).

Во првите 6 месеци од годинава (2016) беше реализиран превоз на патници вклучувајќи ги и прелетувањата со помош на 862 илјади 600 авиони, додека вкупниот број на патници во овој период од 6 месеци достигна до 80 милиони 667 илјади 589 лица. Слични вести