Бројот на регистрирани моторни возила во Турција достигна до 20 милиони 350 илјади 893

Според податоците на Турскиот институт за статистика (ТУИК) во април во Турција се регистрирани вкупно 20 милиони 350 илјади 893 моторни возила

510017
Бројот на регистрирани моторни возила во Турција достигна до 20 милиони 350 илјади 893

Бројот на регистрирани возила во сообраќајот во Турција достигна до 20 милиони 350 илјади 893.

Турскиот институт за статистика (ТУИК) ги соопшти податоците за моторните возила во април.

Според тоа во април во Турција се регистрирани вкупно 20 милиони 350 илјади 893 моторни возила од кои 53,2-отсто се автомобили, 16,3-отсто камионети, 14,5-отсто моторцикли, 8,5 отсто трактори, 4-отсто камиони, 2,2-отсто минибуси, 1,1-отсто автобуси и 0,2-отсто возила за специјална намена.

60,4-отсто од возилата регистрирани во сообраќајот се состојат од автомобили, а потоа со 14,7-отсто следат камионети, 14,3-отсто моторцикли и 6,4-отсто трактори. 4,2-отсто од возилата пак се минибуси, автобуси, камиони и возила за специјална намена.

40-отсто од 10 милиони 816 илјади 43 автомобили регистрирани во сообраќајот се на плин, 32,3-отсто на дизел, 27,3-отсто на бензин.Слични вести