Мудис не ја промени оценката за кредитен рејтинг на Турција

Потврдување на оценката претставува одраз на економскиот отпор и силните финансиски критериуми

401099
Мудис не ја промени оценката за кредитен рејтинг на Турција

Меѓународната агенција за кредитен рејтинг Мудис не ја промени оценката за кредитен рејтинг на Турција кој изнесува Баа3 како и нивото на земја во која може да се инвестира.

Според писменото соопштение објавено од страна на агенцијата, одлуката на Мудис за потврдување на оценката на Турција преставува одраз на економскиот отпор и силните финансиски критериуми што го покажа во текот на долгиот изборен процес. Особено намалениот јавен долг во последните 10 години и стекнувањето со стабилноста како и структурата на задолжување, овозможува силен отпор на загубата на вредноста на турската лира и порастот на глобалната каматна стапка.


Тагови:

Слични вести