„Порастот на курсот не укажува на криза во турската економија"

Главниот економски советник на претседателот Ердоган, Џемил Ертем истакан дека порастот на девизните курсеви всушност е состојба поврзана со политичките случувања во Турција и дека тоа не укажува на присутна криза во турската економија

333942
„Порастот на курсот не укажува на криза во турската економија"

Главниот економски советник на претседателот на Републиката Реџеп Тајјип Ердоган, Џемил Ертем истакна дека порастот на курсот не укажува на присутна криза во турската економија.

Ертем изјави за новинската Агенција Анадолија дека порастот на курсот всушност е состојба поврзана со политичките случувања во Турција и дека тоа не укажува на присутна криза во турската економија.

Потсетувајќи дека исто така и Централната банка порастот на девизните курсеви не го коментира како траен и показател на криза, главниот советник на претседателот Ердоган, Џемил Ертем рече: „Она што е значајно овде е следното; Централната банка го потврди и тоа дека темелите на турската економија во оваа смисла се цврсти. И ние исто така темелите на турската економија ги оценуваме за здрави. Во Турција не постои било каква слика на присутна криза, а не постои и во блиска иднина.“


Тагови:

Слични вести