Опаѓање на трговскиот дефицит во мај

Агенцијата за статистика ги објави податоците за надворешната трговија на Турција за во мај месец

326704
Опаѓање на трговскиот дефицит во мај

Според податоците минатиот месец бил забележан пад на трговскиот дефицит и тоа од 7 милијарди 193 милиони на 6 милијарди 753 милиони долари.

Во истиот месец извозот забележа опаѓање од 18 , а увозот од 14,4 насто.

Најголем извоз беше остварен во Германија од 1 милијарда 16 милиони долари.

По Германија на списокот следуваат Англија, Ирак и Италија.

На прво место на увозниците се наоѓа Кина со 1 милијарда 935 милиони долари, а по неа следуваат Германија, Русија и САД.


Тагови:

Слични вести