Во Турција веќе не постои проблем на тековен дефицит

Турција и од аспект на надворешниот долг е во поволна состојба

279933
Во Турција веќе не постои проблем на тековен дефицит

Министерот за економија Нихат Зејбекчи рече дека во Турција веќе не постои проблем на тековен дефицит.

Во една ваква здрава економија како што е во Турција нема место за лихвари и шпекулатори.

Министерот Зејбекчи меѓудругото рече дека Турција како резултат на моделот за раст во производството и извозот, силно напредува кон предвидените цели во 2023 година.

Турција и од аспект на надворешниот долг е во поволна состојба. Банкарскиот сектор на земјава и покрај се е многу цврст. Единствениот проблем со кој се соочуваме е високата каматна стапка. Имаме потреба од прифатливи стапки на финансиски извори за инвеститорите кои бараат ниски трошоци.


Тагови:

Слични вести