Eкономски раст од 1,7 насто во третиот квартал на 2014

Обемот на бруто националниот доход по глава на жител во периодот јуни- септември изнесувал 33 милијарди 530 милиони долари

143613
Eкономски раст од 1,7 насто во третиот квартал на 2014

Заводот за статистика на Турција соопшти дека земјава забележала општ раст од 1,7 насто во третиот квартал на тековнава 2014 година.

Обемот на бруто националниот доход по глава на жител во периодот јуни- септември изнесувал 33 милијарди 530 милиони долари.

Општиот раст во првите 9 месеци од годинава забележал раст од 2,8 насто и изнесувал 93 милијарди 733 милиони долари.

Во истиот период индустриското производство остварило раст од 2,2 насто, рударскиот сектор раст од 4,1 насто а градежниот сектор раст од 1 насто.

За разлика од гореспоменатите сектори кои оствариле раст, земјоделскиот сектор во периодот јули-септември тековнава 2014 година забележал пад од 4,9 насто.


Тагови:

Слични вести