ТРТ ТВ

Телевизија

 

ТРТ како јавен радио и телевизиски сервис со голем број на национални и локални телевизиски канали поведувајќи се од начелото на независно и точно известување и со голем и разновиден дијапазон на информативни, културни, документарни , драмски, музички и забавни емисии е достапен скоро на 99 посто на целата територија на Анадолија и емитува програмски содржини за сите возрасти.

Целта на радио и телевизиските емисии на ТРТ е да ги известува слушателите и гледачите од сите нивоа,од сите возрасти,професии и културно ниво и тоа поаѓајќи од принципот на точно и непристрасно известување, да придонесува во културниот и едукаативниот развој на опоединецот, да воспитува и да разонодува.


 

TRT-1 Семеен канал и најгледан телевизиски канал во Турција.  Преку овој канал се емитуваат образовни, културни, драмски, музички,забавни,спортски и информативни емисии. Сите емисии на овој канал се наменети за цела Турција и опфаќаат 99,9 посто од териториојата на земјата.

TRT-WORLD 

Овој информативен канал емитува исклучиво на англиски јазик . TRT WORLD, се одликува со храбро ,независно новинарство со човекот во центрот на вниманието.

 

TRT-HABER  актуелни вести и информации, политика,анализа, дискусии, спорт, документарни емисии, култура и  уметност. Каналот се раководи од принципот на непристрасно и точно и навремено информирање на гледачите. Вие искористете го вашето право на точно,навремено и непристрасно информирање. ТРТ Хабер насекаде …

TRT SPOR каналот започна со емитување во август 2010 година.Емитува во живо или на снимка сите домашни и меѓународни спортски натпревари и спортски организации давајќи придонес во развивањето на спортот.  

TRT-AVAZ  каналот започна со емитување  во март 2009 година и тоа во Узбекистан,Казахстан, Киргистан, Туркменистан, Азербејџан, Босна и Херцеговина, Албанија и Турција и тоа на јазиците на народите на овие земји, на 8 јазици и во 8 земји. Наменет е за гледачите на регионот од Далечниот исток до Балканот ,на гледачите од туркофонските држави со кои воспоставува вид на единство во начинот на размислувањето.  Аваз кој што во неколку турски јазици и дијалекти значи Глас, е заедничкиот глас на неколкуј земји. ТРТ АВАЗ е наменет за 27 земји и 13 сестрински републики и тоа од Блискиот исток па се до Кавказот. Целта е да се обрати на публика од 250 милиони. 

TRT-ÇOCUK   цели кон едукација и воспитување на современите турски деца и тоа преку мизички емисии, анимирани филмови, вести, спортски емисии а со мисија за воспитување и образување на децата и давање придонес во создавање на здрави поколенија од физички, психолошки и етички аспект .Каналот емитува емисии според универзалните едукативни норми со чувството на модерно и одговорно новинарство . Освен тоа овој канал има за цел презентација на турската култура и турскиот јазик и тоа преку игра, забава и образование.

TRT-BELGESEL каналот емитува емисии на турски, англиски, германски, француски, руски и турски јазик и тоа емисии од културата, уметноста, општеството, природата, околината, спортот, технологијата,истроријата, документарни емисии и други видови на емисии. Каналот започна со емитување на 17 ноември 2009 година.

TRT-MÜZİK Музички канал преку кој се емитуваат разни жанрови на турска и светска музика , квизови, музичко документарни емисии , концерти, популарни песни и ,песни на врвот на популарноста како и музички емисии во живо.  Каналот започна со емистување на 16 ноември 2009 година со  репортоар на турска народна и класична музика, но и со музика од сите страни на светот.

TRT-EL ARABIA Емитувањето на овој канал започна со реализација на идејата за емитување на арапски јазик како за публиката во Турција така и за публиката во арапските држави. Емисиите на овој канал се наменети за сите возрасти, и тоа за деца, младина, жени и мажи подеднакво. Емисиите на овој канал се од сите профили и тоа емисии за жените, за децата, за младината, за здравствто, економијата, театарот, спортот, музиката, информирњето, културата и уметноста, религијата, етиката  и моралот и разонодата. Каналот започна со емитување во април 2010 година ,цели кон публика од 350 милиони и тоа во 22 арапски држави и држави во кои се говори арапскиот јазик. Каналот исто така има за цел зацврстување на односите на арапските држави со Турција.

TRT-TÜRK Канал кој претежно емитува на турски јазик,наменет и за гледачите во Турција и за гледачите во странство со мисија да го запознае турскиот човек неговата културта и уметност во целиот свет. Каналот претежно емитува информативни,културно уметнички емисии и е достапен во скоро целиот свет за пошироката публика. 

TRT-KURDΠ каналот емитува на курдски јазик и има голем приднес во унапредувањето и развивањето на односите на Турција со регионалните држави. Мисијата на овој канале е придонесување во зачувувањето на единството на земјата. Цели кон поширок аудиторијум и со емитување започна во јануари 2009 година.  

TRT OKUL каналот започна о емитување во јануари 2011 година а програмската содржина ја обезбедува од наставната едукативна програма на универзитетот Анадолу но и од домашна продукција. Образвоните емисии на  овој канал се намементи за учениците и за студентите

TRT 3 е канал преку кој наизменично се емитуваат директни преноси од работењето на Собранието и директни преноси од спортски натпревари.