На денешен ден, 11 јули

На денешен ден 1995 година, беше извршен геноцидот во Сребреница, во Босна и Херцеговина, кога од страна на српската војска под команда на Ратко Младиќ беа безмилосно измасакрирани приближно 8 илјади Бошњаци

1233706
На денешен ден, 11 јули

- На денешен ден 1740 година, беше извршен погром врз  Евреите кои беа протерани од Мала Русија, односно денешна Украина.

- На денешен ден 1895 година, браќата Огист и Луј Лумиер им ја претставија на научниците својата филмска технологија.

- На денешен ден 1962 година, со посредство на сателитско пренесување беше емитувана првата телевизиска емисија преку Атлантикот.                                                                                                

- На денешен ден 1975 година, во древната престолнина на Кина Сиан беа пронајдени 6000 глинени војници изработени од глина, во вистинска големина и наоружани, кои што датираат од пред 2000 години. Зачуди тоа што ниту едниот од тие војници не личеше еден на друг.

- На денешен ден 1985 година, 10 илјади жени се собраа во Најроби за Меѓународната конференција на жените.

- На денешен ден 1995 година, беше извршен геноцидот во Сребреница. Српската војска под команда на Ратко Младиќ во Сребреница во Босна и Херцеговина го започна масакрот во Сребреница во кој беа убиени приближно 8 илјади Бошњаци.

- На денешен ден 1996 година, од Француска Гвајана беше лансиран сателитот Турксат кој се смести на неговата привремена орбита. 

- На денешен ден 2000 година, по смртта на сирискиот пртеседател Хафиз Асад, неговиот син Бешар Асад како единствен кандидат со референдумот што се одржа беше избран за претседател на Сирија.Слични вести