Белите мечки во Русија се симнаа во градовите

По нападите врз куќите и луѓето во градот, локалното население бараше дозвола за пукање и убивање на белите мечки

Белите мечки во Русија се симнаа во градовите

Белите (поларни) мечки кои се наоѓаат на списокот на животните на изумирање и живеат во архипелагот Новаја Земја на Северниот пол во Русија, поради глад се симнаа во градовите.

По нападите врз куќите и луѓето во градот, локалното население бараше дозвола за пукање и убивање на белите мечки.

Властите го забрани убиството на белите мечки поради изговор дека се наоѓаат на списокот на животни кои се земени под заштита.

Во областа беше прогласена вонредна состојба од страна на губернијата, а голем број зоолози и безбедносни едници беа испратени во областа.

Некои од белите мечки беа собрани и вратени на просторите каде што живеат, а исто така им беше дадена и храна.Слични вести