Во Бодрум во колекција од школки пронајден фосил од школка стар 460 милиони години

Палеонтологот Сердар Мајда од Катедрата за биологија на Факултетот за природни науки при Егејскиот Универзитет во градот Измир  и неговата екипа, реализираа истражувања над 46 школки меѓу кои е пронајден фосил од школка стар 460 милиони години

Во Бодрум во колекција од школки пронајден фосил од школка стар 460 милиони години

Во колекција од школки во населеното место, познатиот туристички центар Бодрум кај градот Мугла, е пронајден фосил од школка стар 460 милиони години.

Колекцијата на турскиот бизнисмен Хасан Ѓулешчи, составена од школки донесени од различни земји низ светот му е подарена на Поморскиот музеј во Бодрум. Школките почнаа да се изложуваат во музејот под името „Колекција од школки на Хасан Ѓурешчи“.

Палеонтологот Сердар Мајда од Катедрата за биологија на Факултетот за природни науки при Егејскиот Универзитет во градот Измир  и неговата екипа, реализираа истражувања над 46 фосили од школки.

На крајот од истражувањата е установено дека едната од 46'те школки е стара 460 милиони години. 

 Слични вести