SpaceX го лансира првиот воен сателит за американска национална безбедност

Ракетата на компанијата SpaceX опремена со американскиот воен сателит за навигација беше лансирана од воздушната база Кејп Канаверал на Флорида

SpaceX го лансира првиот воен сателит за американска национална безбедност

Производителот на вселенски шатли и ракети на САД SpaceX за прв пат на Меѓународната вселенска станица (МВС) испрати ракета која носеше воен сателит за навигација.

Ракетата „Falcon 9“  која носеше сателит „GPS III“ за Воздушните сили на САД, по задоцнување од приближно една недела, вчера во утринските часови беше лансирана од воздушната база Кејп Канаверал во Флорида.

Воениот сателит во вредност од приближно 500 милиони долари, е карактеристичен по тоа што е прв лансиран сателит од САД на Меѓународната вселенска станица (МВС), во сферата на националната безбедност.

 

 

 

 Слични вести