Тематско одбележување на турската серија „Дирилиш Ертугрул“ во САД

Голем број возрасни и деца облечени во историски носии беа пречекани на масите кои беа дизајнирани според стариот турски шатор (отаг).

Тематско одбележување на турската серија „Дирилиш Ертугрул“ во САД

По повод празникот Курбан бајрам во Исламскиот центар (NBIC) во подрачјето Њу Брансвик во градот Брансвик во американската сојузна држава Њу Џерси се одржа тематска одбележување на турската серија „Дирилиш Ертигрул“ (Воскресение Ертугрул).

Во рамките на програмата, инспирирани од серијата, голем број возрасни и деца облечени во историски носии беа пречекани на масите кои беа дизајнирани според стариот турски шатор (отаг).

За муслиманските гости беше подготвен еден престол турски бег.

Свечената ноќ започна со кратка презентација на Османлиската историја и Ертугрул бег (таткото на Осман бег, основачот на Османлискиот беглук во 13-от век), а продолжи со видеото „Ертугрул Дирилиш“ кое беше подготвено од страна на ТРТ Ворлд и во кое се раскажува серијата.

По кратката театарска претстава која исто така беше инспирирана од серијата, во придружба на популарните мелодии на серијата, екипата со штитови и мечеви приреди шоу.

На вечерата на која беше забележано масовно учество на поканетите гости, децата и возрасните облечени во костумите на Ертугрул привлекоа големо внимание со перформансите поради што добија силни аплаузи од публиката.

По демонстрациите и шоу изведбите, на гостите им беа понудени највкусни примери на турската кујна и ајран (матеница).Слични вести