Биолозите во Австралија открија нов вид змија

Биолози од Универзитетот Квинсленд во Австралија истакнаа дека случајно откриле нов вид на змија која живее на западниот брег на Кејп Јорк Пенинсула

Биолозите во Австралија открија нов вид змија

Биолозите во Австралија открија нов вид змија.

Биолози од Универзитетот Квинсленд во Австралија истакнаа дека случајно откриле нов вид на змија.

Биологот Брајан Фрај од екипата која го откри новиот вид на змија, истакна дека во областа каде што отишле за вршење на истражувања во врска со морските змиии не претпоставувале дека ќе се соочат со змија која живее под земјата и многу биле зачудени од тоа.

Велејќи дека оваа змија живее на западниот брег на Кејп Јорк Пенинсула, Фрај напомена дека новооткриениот вид змија живее под земјата како змиите кртови. 

Биолозите претпоставуваат дека оваа змија е дојдена на морското крајбрежје со посредство на бродовите во пристаништето.

Научниците на крајот од истражувањата кои што траеја долго над оваа откриена змија во 2014 година одлучија дека „ова е нов вид на змија која што се среќава мошне ретко“.Слични вести