Писмото на Ајнштајн од 1938. година продадено за 31.250 долари

Ајнштајн во писмото вели: Се надевам дека Германија ќе ја нападне Русија и дека на тој начин Источна Европа ќе биде поштедена.

Писмото на Ајнштајн од 1938. година продадено за 31.250 долари

 

Писмото на познатиот физичар Алберт Ајнштајн испратено до Мичеле Бесо продадено за 31.250 долари.

Писмото на Ајнштајн кое тој го испратил со неговиот пријател италијански инжењер од еврејско потекло Мичеле Бесо, а во кое го предупредува на опасноста од Хитлер било продадено на аукција во Калифорнија за 31.250 долари.

Во писмото кое Ајнштајн го напишал во 1938 година, тој се осврнува на политиката на тогашниот британски премиер Невил Чемберлен.

Ајнштајн во писмото вели: Се надевам дека Германија ќе ја нападне Русија и дека на тој начин Источна Европа ќе биде поштедена. Сепак уште еднаш ќе бидеме сведоци на тоа дека алчноста нема да победи на долг рок.“

 Слични вести