Во Турција започнува нов период во нуклеарната медицина

Нуклеарната енергија ќе се користи и во сферата на медицината

Во Турција започнува нов период во нуклеарната медицина

Министерот за енергетика и природни ресурси Берат Албајрак рече дека нуклеарната енергија ќе се корист и во сферата на медицината, телекомуникациите, сателитите и комуникациите.

Албајрак во говорот на свеченото отворање на еден објект во Анкара рече дека нуклеарната енергија ќе се користи и во сферата на медицината и дека тоа претставува значаен настан.

Долги години овие медицинските лекови кои се користат во нуклеарната медицина се увезуваат. Во објектот кој денес го отвораме ќе се произведуваат лекови и препарати за дијагностицирање на ракот, снимање на крвотокот во мозокот, неуролошките болести и лимфоми, кои се користат во дијагностицирањето на тоа дали телото го прифатило трансплантираниот орган, утврдувањето и следењето на крвните клетки како и дијагностицирањето на леукемијата и снимање на срцето.Слични вести