На денешен ден 08.01.2019

Во 1916 година Сојузничките држави не можеа да го скршат отпорот на Османлиската армија во Чанаккале

На денешен ден 08.01.2019

Во 1916 година Сојузничките држави не можеа да го скршат отпорот на Османлиската армија во Чанаккале. Тие беа поразени и почнаа да се повлекуваат назад кон полуостровот Гелиболу (Галиполе). Командантот на британските поморски сили адмиралот Винстон Черчил поради неуспехот беше принуден да поднесе оставка.

На денешен ден 1642 година во затвор почина италијанскиот астроном, физичар, инженер, филозоф и математичар Галилео Галилеј.

Во 1945 година свечено беше пуштена во употреба пристаништето Искендерун, втората најголема општина на Хатај, а четврто пристаниште на Турција.

1960-та година беше пуштена во употреба хидроцентралата Хирфанли. Хидроцентралата изградена на реата Кизилирмак важи за една од најголемите во Турција.

1986-та година од страна на Советот за Високо образование на Турција на осум уметници им беа доделени професорски титули. Меѓу нив се наоѓаа познатите турски уметници како што се Јилдиз Кентер, Хикмет Шимшек и Невит Кодали.Слични вести