Кнеисл: „Убиството на кашикчи треба да се испита сеопфатно, безбедно и независнК

Австриската министерка за надворешни работи, европски прашања хармонија Карин Кнеисл по средбата со словенскиот колега Церар одржа заедничка прес конференција

Кнеисл: „Убиството на кашикчи треба да се испита сеопфатно, безбедно и независнК

Австрија побара сеопфатна, безбедна и независна истрага во врска со убиството на саудискиот новинар Џемал Кашикчи.

Австриската министерка за надворешни работи, европски прашања хармонија Карин Кнеисл во врска со бруталното убиство на саудискиот новинар Џемал Кашикчи на 2 октомври во Генералниот конзулат на Саудиска Арабија во Истанбул рече:

„И ние и ЕУ бараме случајот да се испита на сеопфатен, безбеден и независен начин“.

Министерката Кнеисл во Виена се состана со словенскиот заменик премиер и министер за надворешни работи Мирослав Церар. По средбата на заедничката прес конференција Кнеисл рече дека разговарале за мултилатералните односи меѓу двете соседни земји.

На едно прашање во врска со убиството на саудискиот новинар Кашикчи, Кнеисл рече: „И ние и ЕУ бараме случајот да се испита на сеопфатен, безбеден и независен начин“.Слични вести