На повик на синдикалните организации во Франција на 28 јунисе очекуваат големи протести

На штрајковите и протестите против реформите и политиките на стегање на ременот на владата во Франција во последно време учествуваа милиони граѓани

На повик на синдикалните организации во Франција на 28 јунисе очекуваат големи протести

Синдикалните организации Конфедерацијата Општа работа (ЦГТ) и Работна сила (ФО) во Франција објавија заедничка декларација со која повикуваат на генерален штрајк и масовни протести во земјата на 28 јуни, со цел да се одбранат правата на пензионерите, невработените и студентите.

Во декларацијата беше истакнато дека со цел да се обединат заедничките цели на занимањата во сите сектори, ќе се одржат штрајкови и протести во целата земја и до крајот на август постигнувајќи големо единство и поддршка на широките народни маси, да се изврши уште едно ретроспектива на состојбата и да се определат чекорите што ќе се фрлат по овој датум.

На штрајковите и протестите против реформите и политиките на стегање на ременот на владата во Франција во последно време учествуваа милиони граѓани.

Француските Синдикални организации ЦГТ и ФО, по усвојувањето на Законот за работни односи во земјата во 2016 година и штрајковите и протестите, првпат упатија повик за одржување заеднички протести.

Штрајковите и протестите во Франција кои траат одреден период и се очекуваше да завршат кон крајот на јуни, како последица на ставот на владата се  очекува да продолжат во текот на целото лето.Слични вести