Изгаснати светлата на Ал Акса

Во рамките на резолуцијата на СБ на ОН, меѓународната заедница вклучувајќи ги и САД прифаќаат дека Источен Ерусалим се наоѓа под окупација

Изгаснати светлата на Ал Акса

Паралелно со провокативната одлука на американскиот претседател Доналд Трамп во врска со прогласувањето на Ерусалим за главен град, беа изгаснати светлата на Ал Акса во Источен Ерусалим кој се наоѓа под окупација.

Во исто време, беа згаснати светлата на Божиќното дрво на плоштадот на црквата на раѓањето на Хазрети Иса.

По окупацијата на Источен Ерусалим на 5 јуни 1967, во 1980 година источниот и западниот дел на градот ги прогласи за „обединет главен град“.

СБ на ОН со прифаќањето на резолуцијата број 478 во 1980 година, израелската анексија на градот и прогласувањето за главен град ги прогласи за неважечки.

Во рамките на резолуцијата на СБ на ОН, меѓународната заедница вклучувајќи ги и САД прифаќаат дека Источен Ерусалим се наоѓа под окупација. Амбасадите на сите земји кои што го признаваат Израел се наоѓаат во тел Авив. Ниту една земја не го прифаќаат Ерусалим ниту неговиот источен или западен дел за главен град.Слични вести