САД призна дека има разбирање за загриженоста на Турција околу терористичката организација ПКК

Турција има сериозни резерви и тоа со право околу терористичката организација ПКК, изјави Хедер Науерт ,портпарол на американскиот државен секретаријат за надворешни работи

САД призна дека има разбирање за загриженоста на Турција околу терористичката организација ПКК

САД призна дека има разбирање  за загриженоста на Турција околу терористичката организација ПКК.

Хедер Науерт ,портпарол на американскиот државен секретаријат за надворешни работи на редовната конференција за печатот денеска , како одговор на прашањето : Дали сте загрижени од можното сконцентиррање на турски трупи на нејзините јужни граници?“ одговори :  

„Турција е важен НАТО сојузник. САД сосема серизоно ја прима загриженоста на Турција и ние сме во постојан контакт со владата на Ердоган. Турција има сериозни резерви и тоа со право околу терористичката организација ПКК. И не само тоа, Турција има сериозни резерви и околу одредени актуелни регионални прашања. Но едно е сосема јасно,а тоа е дека ПКК е терористичка организација и дека ги осудуваме нејзините терористички активности и напади.“

 Слични вести