Недела на одбележување на Османлиската Империја

​​​​​​​Неделава ќе помине во знакот на одбележување на Османлиската држава, која неколку века владееше на дел од териториите на три континенти, Европа, Азија и Африка

Недела на одбележување на Османлиската Империја

Почнувајќи од денес, во текот на претстојната недела во Турција се одбележува Османлиската Империја.

Периодот на Османлиската Империја која се простираше на териториите на три континенти и од азиската прататковина како волк кој главата ја исправил кон Европа со векови воспостави мирен поредок, цивилизација и хуман став, беше убав период.

Периодот во кој дури на сегментите на општеството кои не беа од исто потекло им гарантираше правда, истовремено претставува човечка историја. Без претходно да се истражи и испита Османлискиот период, не може да се сфати историјата на Русија, Германија, Балканот, Блискиот исток и Северна Европа. Тогашната перцепција за правда чие место никако не може да се исполни, можеби е лек дури за денешните крвопролевања и солзи на овие територии. Честита нека е Неделата на Османлиската Империја која остави низа траги без преседан и чувствуваме голема гордост од тоа што сме следбеници на оваа цивилизација.Слични вести