На денешен ден 09.01.2018

Денес е 09 јануари 2019 година

На денешен ден 09.01.2018

1916 заврши Битката кај Седулбахир која претставува последна и една од најголеми битки на Чанаккале.

Во 1936 година започна со работа Факултетот за јазици, историја и географија при Анкарскиот универзитет на која церемонија учествуваше и Ататурк. Министерот за национално образование Сафет Арикан во говорот во оваа прилика рече дека „Турските деца се тие кои повторно ќе ја обноват светската култура која се наоѓа во декаденција“.

Во 1951 година се отвори Седиштето на ОН. Покрај тоа што седиштето на ОН се наоѓа во Њујорк и на териториите на САД, територијата на која се наоѓа седиштето на ОН се смета за меѓународна територија, независна од локалните и сојузните закони на САД.

На 9 јануари 1990 година заврши изградбата на железничката пруга во Каиро во Египет и на тој начин почна првото патување со воз.

Во 1991 година беше забранета рекламата на цигарите и тутунските производи во јавните транспортни средства.Слични вести