Дали знаете 05/2019

Основниот принцип на Република Турција од 1920 година досега, како што вели основоположникот Мустафа Кемал Ататурк е мотото: Мир во земјата, мир во светот

atatürk.jpg
atatürk.jpg
atatürk ankara.jpg

Дали знаете дека основниот принцип на Република Турција од 1920 година досега, како што вели основоположникот Мустафа Кемал Ататурк е мотото: Мир во земјата, мир во светот?“

Мустафа Кемал Ататурк вели: „Целта ‘мир во земјата, мир во светот’, едната од најосновните принципи на Република Турција, го претставуваат најзначајниот фактор во просперитетот и напредокот на човештвото и цивилизацијата. Тоа што сме биле во услуга и имале заслуга онолку што било во наша можност претставува активност или работа која што вреди за секаква пофалба.“

„Работиме за мир во земјата, мир во светот.“

Од каде и да пристигнал повик на патот на мирот, Турција од се срце го дочекала тој повик и никако не се воздржувала од давање на својата помош.

 Слични вести