Во Хатај откриен хиподром поголем од хиподромот Циркус Максимус во Рим

Археолозите открија хиподром и храм од римскиот период кај Хатај

Во Хатај откриен хиподром поголем од хиподромот Циркус Максимус во Рим

Археолозите открија хиподром и храм од римскиот период кај Хатај.

Се претпоставува дека објектот е поголем од хиподромот Циркус Максимус во Рим.

Должината на хиподромот изнесува 500 метри а широчината 75 метри.

Се претпоставува дека хиподромот кој што располагал со капацитет од 80 000 лица бил изграден во 1.век пред нашата ера. 

 Слични вести