Празникот Курбан Бајрам свечено се одбележува низ целата земја и светот

Пред бајрамскиот намаз се читаа молитви за исламскиот свет

Празникот Курбан Бајрам свечено се одбележува низ целата земја и светот

По повод празникот Курбан Бајрам граѓаните ги пополнија џамиите каде што го клањаа утринскиот намаз.

Историските џамии на Истанбул беа преполни со граѓаните од различни подрачја како на градот така и од земјата.

Граѓаните кои не можеа да најдат место за клањање во џамиите, намазот го клањаа во дворот на џамијата.

Пред бајрамскиот намаз се читаа молитви за исламскиот свет. Во хутбата на бајрамскиот намаз беше акцентирано на знаењето на поднесувањето курбан (жртвен добиток).

По намазот сите муслимани меѓусебно си го честитаа празникот.

Муслиманите во германскиот град Келн уште во раните утрински часови ја пополнија централната џамија на Турската исламска верска заедница. Верниците кои ја пополнија џамијата едногласно му се молеа на Аллах и уживаа во задоволство на клањањето на вториот бајрамски намаз во џамијата која беше отворена за време на месецот на постот Рамазан.

Илјадници муслимани во Москва се собраа во централната џамија во Проспект Мира. Муслиманите кои не може да најдат место во џамијата која беше пополнета, бајрамскиот намаз го клањаа по улиците, калдрмите кои беа затворени за сообраќајот.

Муслиманите во Астана бајрамскиот намаз го клањаа во џамијата Нур Астана. По намазот на верниците им беше понудено јадење.

Муслиманите во Австралија чиј број изнесува некаде околу 600 илјади бајрамскиот намаз го клањаа во џамиите низ земјата. По клањањето на бајрамскиот намаз, муслиманите го слушаа бајрамскиот вааз (проповед).Слични вести