Турскиот чај 2018 година ја заврши со рекордно производство

Во 2018 година источно црноморската областа на Турција се произведени вкупно 1 милион 475 илјади тони свеж чај и 295 илјади тони сув чај со што е достигнато до највисоката количина на произведен чај во историјата на Републиката

Турскиот чај 2018 година ја заврши со рекордно производство

Оваа сезона (2018 година) во источно црноморската областа на Турција се произведени вкупно 1 милион 475 илјади тони свеж чај и 295 илјади тони сув чај со што е достигнато до највисоката количина на произведен чај во историјата на Републиката. 

Во 2018 година во подрачјата на градовите Артвин, Ризе, Трабзон и Гиресун учествуваа приближно 204 илјади произведувачи на чај.

Во источно црноморската област на Турција во 2018 година во споредба со претходната 2017 година беа произведени 200 илјади тони повеќе свеж чај.

Во сезоната на собирање на чајот во 2018 година за да работат на бербата на чај дојдоа да работат 40 илјади лица и од соседна Грузија.Слични вести