Кина и Русија ќе тргуваат со своите валути

Двете земји ги фрлија првите чекори за тргување без долари

Кина и Русија ќе тргуваат со своите валути

Кина и Русија во 2019 година трговските трансакции ќе ги реализираат со своите национални парични единици.

Претседателот Фондот за директни инвестиции на Русија Кирил Димтриев рече дека првата трговска трансакција со националните парични единици со Кина ќе ја реализираат во 2019 година.

Димитриев рече дека со Кинеската Банка за развој постигнале согласност околу еден фонд чија вредност во кинески јуани изнесува 10 милијарди долари.

Рускиот претседател Владимир Путин во изјавата од пред една година имаше најавено дека постои можност Русија и Кина, со цел да се намали зависноста од странските валути, трговската размена да ја реализираат со националните парични средства.Слични вести