Турција во последните 15 години оствари општ раст од 6 посто

Министерот за енергија и природни ресурси Берат Албајрак нагласи дека Турција поминува низ еден важен и историски период

Турција во последните 15 години оствари општ раст од 6 посто

Министерот за енергија и природни ресурси Берат Албајрак истакна дека Турција во последните 15 години оствари општ раст од 6 посто што предизвикува завист во светски рамки.

Министерот Албајрак на состанок во Истанбул нагласи дека Турција поминува низ еден важен и историски период,кој воедно претставува период на  прекршување на векот.

Привлекувајќи го вниманието кон тоа дека е заокружен нафтоводот Баку-Тбилиси-Џејхан,министерот Албајрак рече дека проектот Танап е историски проект и дека е реализиран преку невидено лидерство и иницијатива на Турција и со помош на извонредна стратешка теренска реализација. Се надеваме дека со крајот на јануари идната година ќе биде извршено првото тестирање на нафтоводот ,а во летото 2018 година ќе биде пуштено во употреба.

Во последните 10 години увозот на енергија и на руди во Турција достигна до 55 милијарди долари што е еднакво на 1,5 пати повеќе на минатогодишниот дефицит,посочи министерот албајрак.

 Слични вести