Петрофак ЛТД потпиша договор вреден 340 милијарди евра со Газпром

Со овој договор се предвидува да се пренесува гас од Русија во Турција

Петрофак ЛТД потпиша договор вреден 340 милијарди евра со Газпром

Компанијата Петрофак ЛТД која се бави со услужни активности во нафтениот сектор потпиша договор со руски Газпром вреден 340 милиони евра за изградба на нафтоводот и гасоводот на локацијата Кијиќој во рамките на проектот Јужен Тек. Со овој договор се предвидува да се пренесува гас од Русија во Турција.

Потребните услуги во врска со инженерските услуги, набавка на стока и производствени и градежни активности за проектот за вадење земен гас компаниите Петрофак и Газпром ќе ги набават од компанијата South Stream Transport BV.

Објектот ќе биде пуштен во употреба до декември 2019 година.Слични вести