Медведев на самитот на Организацијата за црноморска економска соработка во Истанбул

Премиерот на Русија Дмитри Медведев ќе учествува на 25. јубилеен самит на Организацијата за црноморска економска соработка што ќе се одржи на 22 мај во Истанбул

Медведев на самитот на Организацијата за црноморска економска соработка во Истанбул

Премиерот на Русија Дмитри Медведев ќе учествува на 25. јубилеен самит на Организацијата за црноморска економска соработка што ќе се одржи на 22 мај во Истанбул.

Кабинетот на премиерот на Русија соопшти дека Дмитри Медведев ќе ја предводи руската делегација на самитот на претседатели на држави и на влади на земјите од појасот на Црното Море.

На  дневниот ред на 25. јубилеен самит на Организацијата за црноморска економска соработка учесниците ќе дискутираат за копнен транспорт меѓу членките , за подобрување на поморската и енергетската инфраструктура и општо за унапредување на меѓусебната соработка.

Исто така на самитот ќе се најдат прашањата за дискусија посветени на обновливата енергија, зелената технологија, развивање на малите и средните претпријатија, локалните власти и пораст на извозниот потенцијал на земјите членки на самитот на Организацијата за црноморска економска соработка. 

Zirvede ayrıca, yenilenebilir enerji, yeşil teknoloji, küçük ve orta ölçekli işletmelerin kalkındırılması, yerel yönetimler ve bölge ülkelerinin ihracat potansiyelinin artırılması gibi konular da gündeme gelecek.Слични вести