Саудиско-египетска компанија ја купи соларната електрана кај Бурдур

Странските инвеститори се повеќе се интересираат за турските капацитети на база на обновлива енергија

Саудиско-египетска компанија ја купи соларната електрана кај Бурдур

Странските инвеститори се повеќе се интересираат за турските капацитети на база на обновлива енергија.

Како последен пример за тоа е соларнатаелектрична централа кај Бурдур со капацитет од 6 600 мегавати која ја купи саудиско-египетската компанија Ел Абоуд Холдинг.

Продажбата се реализира во рамките на меѓународниот енергетски саем Соларекс во Истанбул.

Инаку соларната електрична централа кај Бурдур е поставена на површина од 125 000 квадратни метри и располага со годишен производствен капацитет од 11 милиони киловати електрична енергија,доволна за годишно снабдување на 4000 домаќинства.

 Слични вести